vorige
vorige

pleasure portraits: leandra

De pleasure portraits vertellen verhalen van verschillende mensen over wat seksualiteit voor hen betekent. In een reeks portretten wil de pleasure society hiermee de diversiteit laten zien van wat seksualiteit kan betekenen, hoe het eruit kan zien en wat er over te zeggen is. Dat het in al haar verschillende vormen gevierd mag worden. Met of zonder speeltjes. Als je net aan het ontdekken bent of al veel langer hebt mogen ontdekken.

Seksualiteit is complex en divers. En dat mag gezien worden.

Model: Leandra Arjona-Jacobi. Fotograaf: Floor Opheij

Leandra (zij/haar 31) verwelkomt ons in haar knusse appartement in Amsterdam-Oost. Toevallig om de hoek bij een shoot die we net daarvoor deden bij Sofie. Ze vertelt ons open wat het betekent om jong moeder te zijn in relatie tot haar seksualiteit. Hoe is dit voor haar veranderd? Of is het juist niet echt veranderd? En hoe is de relatie met haar lichaam veranderd door haar twee zwangerschappen?

Hoe is jouw seksualiteit veranderd vanaf het moment dat je moeder werd?
Nee, eigenlijk niet. Het jaar voor mijn tweede zwangerschap ben ik voor het eerst gaan experimenteren met mijn seksualiteit: met meerdere mensen, meer speeltjes gebruiken. Uit mijn comfortzone stappen. Ik merkte dat ik me daar heel fijn bij voelde. Ik kwam erachter dat een seksueel divers leven echt voor mij is bestemd.

Maar de relatie met jouw lichaam veranderde wel?
Ik zat niet altijd lekker in mijn lijf tijdens mijn zwangerschap. Er zit letterlijk een kind tussen, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat mijn seksualiteit veranderd is. Ik stond een periode even uit, maar was al vrij snel weer seksueel actief na de geboorte van Ilai (lees: tweede zoon). Ik weet dat het voor veel vrouwen niet altijd makkelijk is om na een zwangerschap terug te komen in hun seksualiteit. Ik besef me dat ik eerder een uitzondering ben dan de maatstaf.

Model: Leandra Arjona-Jacobi. Fotografie: Floor Opheij.

Is daar een reden voor, denk je? 
Ik denk dat veel vrouwen zich makkelijk laten gaan in het gevoel van ‘vastzitten’. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om weer bij dat stuk van jezelf te komen. Als ik lang geen seks heb gehad, dan denk ik er op een geven moment ook niet meer aan. Dat sta ik uit.

 “ik kwam erachter dat een seksueel divers leven echt voor mij is bestemd”

Vind hier een transcript van deze audio.

Hoe ging dat bij jou na je zwangerschap? 
Het was voor mij een doel om na mijn zwangerschap snel weer in contact te komen met dat stuk van mijn zijn. Ik had zoiets van, ‘Ok, ik wil mezelf uitdagen en kijken hoe ik me voel als ik dit stuk van mezelf weer aanzet’. Ik ben heel dankbaar dat ik dat met mezelf ben aangegaan.

Model: Leandra Arjona-Jacobi. Fotograaf: Floor Opheij.

En de relatie met je lichaam? 
Ik dacht altijd dat als je jong moeder wordt dat je lichaam snel weer de oude is, maar zelfs als je jong moeder wordt is de elasticiteit van je buik minder veerkrachtig. Ik heb littekens overgehouden van mijn twee zwangerschappen.

Het is wel jouw lijf. Een prachtig lijf. 
Dat klopt, maar het is wel moeilijk om als vrouw na een zwangerschap daar weer mee in verbinding te staan. Je gaat door een transformatie. Het is voor een heel groot deel ook acceptatie: die littekens blijven. Tja…zelfliefde.

Foto: Floor Opheij