vorige
vorige

pleasure portraits: milou

De pleasure portraits vertellen verhalen van verschillende mensen over wat seksualiteit voor hen betekent. In een reeks portretten wil de pleasure society hiermee de diversiteit laten zien van wat seksualiteit kan betekenen, hoe het eruit kan zien en wat er over te zeggen is. Dat het in al haar verschillende vormen gevierd mag worden. Met of zonder speeltjes. Als je net aan het ontdekken bent of al veel langer hebt mogen ontdekken.

Seksualiteit is complex en divers. En dat mag gezien worden.

Model: Milou Deelen. Fotograaf: Floor Opheij

Milou (zij/haar, 25) ontmoeten we vroeg op een frisse zondag in december. Haar kleine studio midden in het centrum van Amsterdam staat vol met herinneringen, boeken en feministische uitspraken. Haar openheid is aanstekelijk. We bespreken de openheid die ze van huis uit meekreeg,  haar eerste verliefdheid op een vrouw en de veranderingen in de relatie met haar lichaam. Ze neemt ons mee op een klein levensverhaal.

Hoe zou jij jouw seksualiteit omschrijven? Wat versta je eigenlijk onder seksualiteit?
Toen ik in Groningen studeerde, zat ik bij een studentenvereniging. Ik had veel verschillende bedpartners, en werd hiervoor geslutshamed. Waarom zou ik als biseksuele vrouw niet openlijk over mijn seksleven en seksualiteit mogen praten en hier, net zoals mannen, zonder dat gevoel van schaamte over kunnen vertellen? In de 3,5 jaar dat ik bij de vereniging zat, is dit gevoel me bijgebleven. Toen ik besloot te vertrekken, ben ik veel meer in verbinding gekomen met mijn seksualiteit. Ik voelde me bevrijd.

Is er iets concreets gebeurd, waardoor je je vrijer in je lijf voelde na je vertrek?
Ik ging me meer in het feminisme verdiepen, en ontdekte dat dat wat ik voelde door meer vrouwen werd gevoeld en dat zij voor zichzelf opkwamen. Ik was niet alleen. Ik zit goed in mijn vel en voel me zelfverzekerder dan ooit. Wat hier ook in meespeelt, is dat ik een schaamlipcorrectie heb gehad.

Model: Milou Deelen. Fotograaf: Floor Opheij

Hoe heb je de keuze gemaakt dat te laten doen?
Ik voelde me eigenlijk al jaren niet comfortabel met dat stuk van mijn lijf. Er zat veel onzekerheid op. Het gevoel bleef maar, en toen heb ik op een gegeven moment besloten het gewoon te laten doen. En sindsdien voel ik me zoveel zekerder.

“waarom zou ik als vrouw niet openlijk over mijn seksleven en seksualiteit mogen praten”

Je bent in een heel vrij en open gezin opgevoed, vertelde je. Hoe reageerde jouw ouders toen je hierover vertelde?
Ze waren heel supportive. Mijn moeder zei dat ik het echt voor mezelf moest doen, en niet voor mijn bedpartners.

Wat fijn zeg! Hoe werd er vroeger over seks en seksualiteit gesproken bij jullie thuis?  
Altijd heel open en eerlijk. Mijn one night stands zaten regelmatig de volgende ochtend aan de ontbijttafel alsof het de normaalste zaak van de wereld was. 

Model: Milou Deelen. Fotograaf: Floor Opheij

Milou, wat maakt het dat je mee wil doen aan dit project? 
Ik vind het belangrijk over thema’s zoals seksualiteit openlijk te kunnen praten. Er zit zoveel schaamte op, en het zou zoveel fijner zijn als we daar openlijker over kunnen praten. En dit project draagt daar direct aan bij.

Foto: Floor Opheij