vorige
vorige

pleasure portraits: rox & tijn

De pleasure portraits vertellen verhalen van verschillende mensen over wat seksualiteit voor hen betekent. In een reeks portretten wil de pleasure society hiermee de diversiteit laten zien van wat seksualiteit kan betekenen, hoe het eruit kan zien en wat er over te zeggen is. Dat het in al haar verschillende vormen gevierd mag worden. Met of zonder speeltjes. Als je net aan het ontdekken bent of al veel langer hebt mogen ontdekken.

Seksualiteit is complex en divers. En dat mag gezien worden.

Modellen: Rox Klijn en Tijn de Jong. Fotograaf: Floor Opheij.

Toen we Rox (33, zij/hen) en Tijn (28, hij/hem) ontmoetten sprong er een vonk over. Bijna een echte. Een vonk die moeilijk in woorden te vatten is. Of in goedlopende zinnen te reconstrueren. Er gebeurde iets bijzonders in onze ontmoeting. We werden met zoveel openheid, liefde en puurheid verwelkomd. Het voelde alsof we elkaar al jaren kenden. Sentimenteel? Misschien. Overdreven? Nee, eigenlijk niet. Want, deze plek, de Pleasure Society, is een plek waar we échte verhalen vertellen. En wij (een inimini team) zijn ook mensen. Met gevoelens. Met ups en downs. Met leermomenten.

Op deze regenachtige dag ergens in december leerden we iets. We leerden nieuwe stukjes van onszelf kennen door te luisteren naar de verhalen die Rox en Tijn vertelden. Verhalen over uit de kast komen, 25 jaar als vrouw door het leven te lopen en nu in het leven staan als man. Over wat queer-zijn betekent. We leerden dat echte verbinding er kan zijn als je luistert. Kijkt. Lacht.

Toen we de audio gingen editen voor deze pleasure portrait, gingen we door ruim 1,5 uur aan materiaal. We werden teruggeslingerd naar toen. Daar. Op de zachte bank. Met thee, levensverhalen en af en toe tranen. 

Hoe zou jij jouw seksualiteit omschrijven? 
[R]: Vrijer dan ooit. Eigenlijk op alle vlakken vrijer dan ooit. Dus van hoe ik seks in de praktijk breng samen met Tijn, met mezelf tot en met gender. Dat laatste heeft alles en ook niets te maken met seksualiteit, maar daar voel ik me ook vrijer in dan ooit. Ik voel die vrijheid ook in de rol van speeltjes in mijn en ons seksleven tot en met de rollen die wij durven aan te nemen daarbinnen. En dat gewoon te laten zijn.

Is dat anders geweest? 
[R]: Ja, dat is zeker anders geweest. Het voelt nu voor mij alsof ik terug ben bij waar ik hoor te zijn. Ik was vroeg met mijn seksuele ontwikkeling en ook heel vrij en open met mijn eerste vriendje.Dat klopte zo goed bij wie ik ben.

Modellen: Rox Klijn en Tijn de Jong. Fotograaf: Floor Opheij.

Wat gebeurde er daarna? 
[R]: Na die relatie ben ik toch wel erg meegegaan in een golf van wat er van me wordt verwacht. Wordt verwacht, maar waar ik nu niet meer naar luister.

“ik voel me vrijer dan ooit in mijn seksualiteit”

Vind hier een transcript van deze audio.

Wat was dat waar je eerder naar luisterde? 
[R]: Vooral naar hoe je als vrouw hoort te zijn. Daar faalde ik in. Ik vond mezelf er niet vrouwelijk uitzien. Ik verstopte mijn vrouwelijke vormen heel erg, dus ik wilde er ook niet aan voldoen. Blijkbaar voelde ik de druk om eraan te voldoen, maar wilde ik het niet. Tot ongeveer drie jaar geleden heb ik mezelf altijd ingepakt: ik droeg veel hoge en lange dingen.

[R]: Vanaf mijn vijftiende is de pleaser in mij heel erg gestimuleerd. Dat stuk pleasen is voor mij ook iets dat heel erg gezien wordt als iets dat bij vrouw-zijn hoort. Iemand die volgzaam is, zorgzaam. Ik maakte van mijn personage iemand die lief was. Ik zeg ‘maakte’, omdat ik nu mijn eigen verantwoordelijkheid daarin herken. Ik ben veel meer dan alleen maar lief. Toch ging ik overal gewoon maar in mee.

Waar ging je toen in mee? 
[T]: Ook in het hele heteronormatieve, denk ik? 

[R]: Dankjewel dat je die benoemt! Een goed voorbeeld van hoe dat heteronormatieve zo onderdeel was van mijn leven, is dat ik minstens zo verliefd was op Kate als op Leo. Maar zijn poster hing wel op mijn kamer, en Kate niet.

“seks is iets complex”

Je zei net iets over dat je nog meer te leren hebt [op het gebied van seksualiteit] Noem eens iets. 
[R]: Meer schijt hebben. Nog veel meer schijt.

Meer schijt aan wat? 
[R]: Schijt aan oordelen en meningen van anderen.

[T]: En ik denk dat dat ook precies is wat je bedoelt met vrij. Dat alles er mag zijn, ook als jij nu iets heel nieuws zou ontdekken aan jouw seksualiteit, dat er altijd ruimte is dat te ontdekken. Van Rox heb ik ook geleerd dat de schaamte die ik nog heb op mijn seksualiteit er ook gewoon mag zijn. Dat het naast elkaar kan bestaan: soms nog zoeken maar ook vrij zijn.

Liefdesbrief van Rox.

Tijn, vertel eens iets meer over jouw seksualiteit. 
[T]: Ik ben 25 jaar vrouw geweest, en ik weet hoe het is om door de hele wereld behandeld te worden als vrouw. Het besef dat dat echt heel anders is. Als man heb ik ineens bepaalde privileges. Bijvoorbeeld dat de verhalen die ik schreef [toen ik nog vrouw was] op mijn opleiding vaak werden gezien als pathetisch. Dat is nu niet meer. Mannen worden veel minder snel als pathetisch gezien. Tegelijkertijd ervaar ik ook de druk van het maatschappelijk beeld van man zijn. 

Goh, bizar om dat verschil zo te ervaren. 
[T]: Daarom ben ik zo’n voorstander voor feminisme voor zowel mannen als vrouwen. Iedereen heeft er baat bij als die enorme constructen verdwijnen. Dat we gewoon mens mogen zijn. In onze genderidentiteit en in onze seksualiteit. Er is niet één manier om seks te hebben als man of een manier om seks te hebben als vrouw. Seks is iets complex.

Wat betekent mannelijkheid en vrouwelijkheid? 
[T]: Het gaat niet om mannelijk of vrouwelijk. Het gaat veel meer over energie. Net zoals dat geslachtsdelen niet gendered zijn. Een penis is niet automatisch iets mannelijks. Ik kan soms denken: was ik maar geboren met een penis, terwijl ik ontzettend geniet van het hebben van een vulva en een vagina. En toch is er een sterk construct dat mannelijkheid bepaald wordt door het hebben van een penis.

“een penis is niet automatisch iets mannelijks”

Zijn er nog dingen die je graag wilt delen over het thema seksualiteit? 
[R]: Ik vind het heel fijn hoe alles gewoon vanzelf ter sprake komt. En dat ik het gevoel heb dat ik er met al die stukken gewoon mag zijn. En Tijn ook. 

[T]: Ik heb misschien wel heel veel gepraat. 

[R]: Absoluut niet. Ik kan alleen maar knikken als jij dingen zegt. En ik hoor ook mijn reis als ik Tijn hoor praten.

Liefdesbrief Tijn.
Foto: Floor Opheij