vorige
vorige

pleasure portraits: suzan

De pleasure portraits vertellen verhalen van verschillende mensen over wat seksualiteit voor hen betekent. In een reeks portretten wil de pleasure society hiermee de diversiteit laten zien van wat seksualiteit kan betekenen, hoe het eruit kan zien en wat er over te zeggen is. Dat het in al haar verschillende vormen gevierd mag worden. Met of zonder speeltjes. Als je net aan het ontdekken bent of al veel langer hebt mogen ontdekken.

Seksualiteit is complex en divers. En dat mag gezien worden.

Model: Suzan Yücel. Fotograaf: Floor Opheij

Op een druilerige donderdagmiddag begin december spraken wij Suzan (33, zij/haar) in haar knusse appartement in Amsterdam Nieuw-West. We werden ontvangen met thee, dadels en walnoten. Suzan vertelde over haar verbinding met haar seksualiteit. Wat haar Turkse roots voor haar betekenen en ook hoe die roots haar seksualiteit hebben beïnvloed.

Waarom doe je hier eigenlijk aan mee? 
Ik ben van nature best open, en merk dat ik bij alles waar ik me ongemakkelijk bij voel me afvraag hoe dat komt. Waarom krijg ik het gevoel dat ik hier stiekem over moet doen? Of dat ik dit niet openlijk kan bespreken of dat er een bepaald stigma op zit? 

Seksspeeltjes en masturbatie horen daarbij. Ik kom uit een conservatief religieus gezin, waarbij dat ook echt not done was. En ook zeker niet iets waar je over kon praten. 

“seks is een onderdeel van het leven”

Je hebt Turkse roots, hè? 
Klopt. Thuis werd er niet openlijk gesproken over seks en seksualiteit. Het was altijd een moeilijk onderwerp. En op een gegeven moment dacht ik: fuck it. Ik kreeg een seksspeeltje cadeau van een vriendin nadat ik een tijd in een depressieve periode had gezeten. Ik zette een foto op Instagram waarop je ziet dat de vibrator aan het opladen is.

Ha! Dat kan ik me nog herinneren. 
Ik kreeg zoveel verschillende reacties! Mensen dachten dat ik een nieuwe tandenborstel had of een massage-apparaat…

Model: Suzan Yücel. Fotograaf: Floor Opheij

Terug naar waar we het over hadden. 
Seks is een onderdeel van het leven. Ik wil er daarom juist open over zijn, omdat het eigenlijk totaal geen gek onderwerp is. Maar ik merk ook bij mezelf dat ik het stiekem nog een beetje spannend en awkward vind. Dan denk ik al snel: dit heeft onderzoek nodig.  

Wat leuk dat je het dan wel aangaat!
Ja! Ik vraag me af waarom ik dat gevoel van ongemak eigenlijk heb. Hoe is het daar gekomen? Wat voor invloed heeft de samenleving en opvoeding op dat stuk van onszelf? Ik probeer die vragen te beantwoorden en aan te gaan in plaats van ervan weg te lopen.

Foto: Floor Opheij