vorige
vorige

pride en mijn seksualiteit

It’s that time of year. De tijd van het jaar dat ik de vlag hijs (die ik stiekem nog moet aanschaffen..). Dat ik de straten nóg kleurrijker wil zien, verhalen lees die me iets leren over de geschiedenis van deze periode. Dat ik vier wie ik ben: een queer vrouw. 

Mijn seksualiteit blijft zich ontwikkelen. En sinds ik ‘uit de kast’ ben (hoewel ik het gevoel van in de kast zitten nooit eigenlijk echt gehad heb, gelukkig), is die exploratie alleen maar meer geworden. Queer-zijn betekent voor mij vragen blijven stellen. Het is een zoektocht. Een zoektocht die eindeloos kan duren, tot in de vroege uren. 

Pride betekent voor velen een moment van gehoord worden. Een moment van gezien worden. Hun stem versterkt in plaats van ongehoord. Dat je je mening even niét ergens doorheen boort, maar luistert. Écht hoort. 

Vorig jaar begon ik te schrijven. Over van alles, eigenlijk. Dingen die mijn aandacht grepen. Dingen die ik even niet wilde ontwijken. Of dingen die me opvielen. 

“queer-zijn betekent voor mij vragen blijven stellen”

Erotiek, seksualiteit, intimiteit. Dat alles betekent voor mij ook pride. Ik ben trots dat ik kan zijn wie ik ben. Trots dat ik het (soms) van de daken durf te schreeuwen. En even zo trots als ik – voor mijn eigen veiligheid – soms kies dat niet te doen. Want, dat is eigenlijk waar pride over gaat: actievoeren, opstaan, schreeuwen (in stilte of op de barricade). Lees je in. Een goed artikel dat de hele geschiedenis van pride onder de loep neemt is dit artikel van Them

Omdat queer-zijn voor mij betekent meer vragen stellen, sluit ik mijn eerste column graag af met een paar vragen die ik aan jullie mee wil geven: 

Wat betekent pride voor jou?
Wat zou je vandaag kunnen doen om je als ally*op te stellen tegenover jouw queer vrienden of omgeving?

*Ally: een non-queer die opkomt voor de queer-community. Een individu in de LGBTQ+community kan een ally zijn voor een ander individu dat zich anders identificeert dan deze persoon.

Wat zou queerness voor jou kunnen betekenen? Hoe je je ook identificeert (hetero, gay, bi, of whatever). 

Happy pride. En vergeet niet: love is love. 🌈

xoxo

Shari 

Founder Pleasure Society